vegetație acvatică în exces

Parametrii fizico-chimici ai apei în piscicultură

Într-o amenajare piscicolă, parametrii fizico-chimici sunt factorii determinanți pentru creșterea și dezvoltarea optimă a peștilor.
În mediul acvatic, fauna și flora reprezintă sursa de hrană naturală a peștilor. Ele sunt determinate de indicatorii fizici care sunt mereu în atenția piscicultorului, și anume: temperatura, transparența și culoarea, mișcarea apei(cu rol în oxigenare) și lumina(cu rol în procesul de fotosinteză).

Apa prezintă caracteristica de a solvi toate substanțele cu care intră în contact, respectiv gazele provenite din procesul de difuzie.
Cu ajutorul apei, a componentelor din sol și a micro-organismelor și organismelor care o populează, precum și factorii externi(de mediu), se pot forma o sumedenie de substanțe chimice în bazinul piscicol.

Rolul piscicultorului este acela de a controla și a menține aceste substanțe chimice în anumiți parametrii, astfel productivitatea piscicolă să fie optimă.

Temperatura (ºC): 15-28
Oxigen (mg/l): 4,5-8
pH (pH): 5-8
Transparența (cm): 25-50
Bioxid de carbon (mg/l): 2,5-10
Duritatea (dHº): 5-10
Azot (mg/l): 0,5-2,5
Amoniac (mg/l): 0,5-1,5
Nitrați (mg NO3/l): 0,5-1,5
Nitriți (mg NO2/l): 0,1-1
Hidrogen sulfurat (mg/l): 0
Cloruri (mg Cl/l): 4-10
Fier (mg Fe/l): 1-5
Fosfați (mg P2O5/l): 0,1-0,5
Salinitate (mg/l): 1,5

Aparate utilizate cu succes în piscicultură, ca de exemplu oximetre, pH-metre, etc, pot măsura cu exactitate indicatorii de mai sus.

Cantitatea de oxigen din apă în funcție de temperatura apei:

Apa 0ºC: oxigen 14,13 mg/l
Apa 5ºC: oxigen 12,7 mg/l
Apa 10ºC: oxigen 11,2 mg/l
Apa 15ºC: oxigen 10 mg/l
Apa 20ºC: oxigen 9,1 mg/l
Apa 25ºC: oxigen 8,2 mg/l
Apa 30ºC: oxigen 7,5 mg/l

Vegetație acvatică în exces

Dezvoltarea în exces vegetației acvatice, a algelor în mod special, duce la micșorarea gradului de oxigen din apa piscicolă.
Pentru aceasta, este necesar administrarea regulată de îngrășăminte minerale.
După apariția din nou a vegetației acvacole masive, este necesar a se repeta o nouă administrare de îngrășăminte minerale.
În mod natural, apa piscicolă se reoxigenează zilnic cu o cantitate între 1,5-5 mg oxigen/mp, fără influența factorilor artificiali.

Pentru eventuale informații particulare, vă rugăm să vă adresați echipei Fish House, inginerii noștri piscicoli pot să vă asigure îndrumare pe probleme tehnologice.