Amplasare optimă baltă sau fermă piscicolă

Amplasare optimă baltă sau fermă piscicolă

Achiziția unui teren corespunzător pentru amenajarea unei pescării este unul dintre factorii cei mai importanți pentru reușita în piscicultură.

Terenul trebuie să fie amplasat în apropierea unei surse de apă care să prezinte caracteristici fizico-chimice în parametrii optimi necesari speciilor de pește care se intenționează a se exploata.

Temperatura medie anuală a sursei de apă este deosebit de importantă.
Pentru crap, amur, fitofag, caras, somn și alte specii din familiile acestora, este recomandată o apă care vara prezintă temperaturi între 20-28°C, iar iarna să nu scadă cu mult sub 0°C.
În cazul unei ferme piscicole ce sa va amplasa în zone mai reci, este necesar ca adâncimea neînghețată a apei să fie între 1-1,5 m.

Un alt factor deosebit de important, este debitul sursei de apă care va alimenta heleșteeele sau iazurile din fermă.
Debitul nu trebuie să fie sub 2 L/sec.
Cu cât volumul de apă este mai mare și mai constant, cu atât scad riscurile în perioadele lipsite de precipitații.

În alegera terenului optim se recomandă solurile cât mai impermeabile pentru a nu se pierde apa din heleșteee prin infiltrație, situație des întâlnită în pescării.
Solurile argilo-lutoase sau argilo-nisipoase sunt cele mai recomandate.
Solurile se pot corecta în unele cazuri, prin întinderea unui pat de argilă cu grosime de 15-20 cm pe fundul bazinelor care prezintă risc de infiltrații.
Pentru terenurile sărăturoase este recomandată utilizarea de amendamente calcaroase cu gips, în cantități între 2-5 tone/ha, în funcție de necesități.

Pentru ca cheltuielile energetice să fie minime, este recomandat ca sursa de apă să alimenteze heleșteele gravitațional.
Pentru fiecare heleșteu este recomandat a se instala alimentare și evacuare proprie, independentă.
În acest caz apa nu se va scurge dintr-un heleșteu în altul, fapt ce contribuie enorm la scăderea riscurilor de boli, substanțe chimice, etc
Heleșteiele dispunând de alimentație și evacuare proprie, se vor putea goli fiecare în parte, astfel să se poată efectua lucrări de sporire a productivității naturale, etc.

Stabilirea numărului de bazine din fermă este relativ, întrucât depinde de rolul fiecăruia în procesul de producție.