Furajare puiet de pește

Furajare puiet de pește

Nevoia alimentară de întreținere asigură strict necesarul de substanțe nutritive (proteine, lipide, glucide și vitamine) pentru ca puietu de pește să supraviețuiască fără a permite o acumulare de masă corporală.

Un factor deosebit de important de luat în calcul pentru fermierul piscicol, este că o dată cu creșterea temperaturii apei, crește și activitatea peștului (înotul), ceea ce conduce la o nevoie alimentară de întreținere mai ridicată în calorii.

Dacă productivitatea naturală a bazinului nu este suficient de bogată pentru a permite alimentația de întreținere, puietul de pește va începe să piardă din greutate sau în cazuri drastice chiar să moară de foame.
Pentru aceasta, fermierul piscicol este nevoit la a suplimenta alimentația puietului de pește în funcție de producțiile la hectar dorite.

Hrana suplimentară pentru puietul de crap, amur, fitofag și caras este reprezentată de:
-hrană vegetală
-hrană animală
-hrană minerală
-hrană verde (pentru amur)

Hrana de origine vegetală este reprezentată în marea majoritate de cereale și plante leguminoase, precum: porumb, orz, orzoaică, ovăz, fasole, mazăre, soia și produse derivate: șrot, spărturi, tărâțe.

Hrana de origine animală este reprezentată de făina de pește, carne, viermi și insecte provenite de la îngrășămintele organice.

Hrana minerală este reprezentată de vitamine și minerale, cu rol deosebit de important pentru înlăturarea anemiei, sporirea creșterii și dezvoltării puietului de pește.

Hrana verde este reprezentată de lucernă, trifoi(alb, roșu), alge.

Necesarul hranei de întreținere la puietul de crap:
-puiet 10g: 20g/zi
-puiet 50g: 18g/zi
-puiet 100g: 16,5g/zi
-puiet 250g: 13g/zi

Necesarul hranei de întreținere la puietul de amur:
-puiet 10g: 20g/zi
-puiet 50g: 17g/zi
-puiet 100g: 15,8g/zi
-puiet 250g: 12g/zi

Necesarul hranei de întreținere la puietul de fitofag:
-puiet 10g: 18g/zi
-puiet 50g: 16g/zi
-puiet 100g: 13g/zi
-puiet 250g: 11,3g/zi

Necesarul hranei de întreținere la puietul de caras:
-puiet 10g: 18,5g/zi
-puiet 50g: 18,2g/zi
-puiet 100g: 15g/zi
-puiet 250g: 10g/zi

Un aspect deosebit de important este că puietul cu cât este mai tânăr, cu atât are nevoie de o hrană mai complexă și mai bogată proteic, datorită faptului că în primele stadii de viată creșterea și dezvoltarea sunt cele mai accelerate.

Compoziția chimică la furaje pesti tip starter:
-proteină 38%
-umiditate 11%
-grasime 6%
-substanțe minerale 9,5%
-celuloză 3,5%
-energie metabolizată 27,5 kcal/kg
-vitamina A 20.000 U.I./kg
-vitamina D3 4.000 U.I./kg
-vitamina E 50 U.I./kg

De remarcat este faptul că într-o fermă piscicolă peste 50% din furajele suplimentare administrate în decursul anului sunt în luniile iulie-august când creșterea și dezvoltarea puietului de pește sunt maxime.

Specialiștii în piscicultură recomandă furajarea puietului zilnic la aceleași ore, în 2-3 locuri/ha, zonele cel mai însorite din heleșteu, manual sau prin distribuitoare automate, cel puțin dimineața și seara, pentru a se instala reflexul de hrănire.